top of page

Het kan: betaalbaar wonen midden in Amsterdam

Betaalbaar wonen midden in Amsterdam is mogelijk. De realisatie van Fibonacci in stadsdeel Oost is vandaag van start gegaan. Een woon- en leefconcept met 243 betaalbare huurwoningen, waarvan 20% in het sociale huursegment en 80% middenhuur. Stads, groen wonen en het stimuleren van een community-gevoel staan centraal in de ontwikkeling van Fibonacci.

Wethouder Jakob Wedemeijer (Bouwen en Wonen) vertelt: “Dit project levert een hele mooie bijdrage aan ons doel om meer betaalbare woningen te bouwen in de stad, die hebben we in tijden van wooncrisis hard nodig. Extra bijzonder is dat er bij het plan veel aandacht is besteed aan duurzame oplossingen, zoals het toevoegen van groene daken en het opvangen van regenwater.”


The Cohesion coliving concept Met Fibonacci voegt VORM 243 huurappartementen toe aan het duurzame en betaalbare huursegment in de gemeente Amsterdam. Alle woningen vallen binnen het betaalbare huursegment, waarvan 20% is bedoeld voor sociale huur (aangekocht en beheerd door woningcorporatie Stadgenoot) en 80% voor de middenhuur (bedoeld voor een van de fondsen van Rockfield Real Estate). “De vraag naar betaalbare woningen in het middensegment blijft toenemen. Met name voor jongeren is dit segment belangrijk. "Fibonacci past perfect bij ons ‘The Cohesion coliving’ concept. Naast een comfortabele woning moet er voldoende ruimte zijn voor sporten, werken en ontmoeten", vertelt Moreno Monsanto, Director Concepts bij Rockfield Real Estate.Betaalbare huisvesting in een leefbare omgeving

In de ontwikkeling van Fibonacci ontstaat een gebalanceerde mix van functies en doelgroepen. Het doel met het nieuwe gebouw: betaalbare huisvesting realiseren voor young professionals in een leefbare omgeving. Met Fibonacci levert VORM een belangrijke bijdrage aan de ambitie van de gemeente Amsterdam om jaarlijks 1.670 betaalbare woningen te realiseren. Hier ontstaat een combinatie van stads wonen met een groene touch. Stadgenoot gaat de sociale huurwoningen beschikbaar stellen. "In de stad is er een grote vraag naar woningen voor jongeren met een bescheiden inkomen. Met Fibonacci voegen we een mooie nieuwe plek toe voor deze jongeren", zegt Marien de Langen, bestuurder bij Stadgenoot. “Op een locatie waar de ruimte schaars is, zorgen we op een slimme en creatieve manier voor 49 sociale huurwoningen speciaal voor jongeren. Zo houden we de stad voor iedereen toegankelijk.


Stadse natuur maakt leefbaar In het project staan niet alleen betaalbaarheid en duurzaamheid centraal, ook de leefbaarheid van de woonomgeving krijgt hoge prioriteit. Er worden diverse voorzieningen gerealiseerd die ontmoetingen tussen bewoners stimuleren. Daarnaast ontstaan er op de daken weldadig groene collectieve daktuinen die regenwater bergen, waarmee de planten van water worden voorzien. Ook voorkomen de daktuinen hittestress en vormen een belangrijke plek voor flora en fauna, midden in de stad. “Groenvoorziening levert een directe bijdrage aan woongenot en ontspanning, een belangrijke toevoeging in onze hoofdstad. En natuurlijk wordt dit dé ontmoetingsplek voor de bewoners”, vertelt Jeroen van Lier, Ontwikkelmanager bij VORM.Als bouwer te gast in de stad Prefabricage kent meer voordelen. De bouwmethode levert minder vervoersbewegingen op, personeel werkt op vaste locaties en het kwaliteitsniveau wordt verhoogd. Ook resulteert prefabricage in minder overlast op de omgeving van de assemblagelocatie in de stad. “We zijn als VORM 2050 te gast in de stad. Daar zijn we ons erg van bewust. Waar we overlast kunnen beperken voor de omgeving, doen we dat”, vertelt Mario van der Heiden, Planontwikkelaar bij VORM 2050. “Voor binnenstedelijke projecten is het een must om van tweehonderd mensen en vele kubieke meters bouwmateriaal te gaan naar een assemblage- en montageteam van maximaal twintig vaklieden, dat precies op tijd wordt bevoorraad met de juiste bouwdelen. Zo voorkomen we miscommunicatie en faalkosten en realiseren we een snelle doorlooptijd.”

De oplevering van het woongebouw staat gepland in het vierde kwartaal van 2023.

Comments


bottom of page